teisipäev, 24. jaanuar 2017

RAHA: SÄÄSTA JA INVESTEERI


Nagu juba pealkirjast võisite aru saada, räägime täna rahast. See on põnev teema alati ja igaühe jaoks,kui palju seda kellelgi on, kuidas seda rohkem saada ja kuhu kulutada.
Esiteks ärge vaadake teise inimese rahakotti, igaüks elab nii nagu saab ja tema õigeks peab.
Iga inimene kindlasti tahaks, et tal oleks säästud, kasvõi natuke, iga kõrvale pandud euro annab pisut enesekindlust tulevikuks. Aga mis on vaja teha selleks, et säästa ja kuidas seda teha ilma stressi tekitamata?
 90% inimestel kulub kõige enam raha toidu ja alko poodi, alustage siit. Ostke asju soodusperioodidel, mõelge enne kui midagi korvi panete. Selleks, et säästa peab muutma nii oma harjumusi kui ka mõttelaadi. Kui ma lõin kokku ühes kuus poodi viidud raha mis kulus söögile, napsule ja suitsule siis see lõi  alguses ikka jalad nõrgaks kül.
Pakun teile mõned huvitavad lahendused kuidas raha koguda ja mitte kogu palka laiali lüüa, nagu enamus seda nagunii teevad.
Peale palgapäeva esimese asjana pane kõrvale summa mida soovid säästa, olgu see siis 20 või 200 eurot, unusta see summa ja mine oma eluga edasi.
SEB klientidel on hea süsteem kuidas igalt kaardiga tehtud tehingult väike osa säästa, Digikassa: selle avamine internetipangas on lihtne ja tööpõhimõte samuti. Ostes jäätise mis maksab 95 senti, läheb sinu arvelduskontolt maha 1 euro, aga see 5 senti läheb sinu digikassasse automaatselt. See on hea ja märkamatu raha kogumine kassasse, lisaks maksab SEB sinna juurde ka väikest intressi 0,02% pole just palju aga parem kui mitte midagi. Ja kogutud raha on võimalik igal hetkel  välja kanda.

Veel üks tore ja hasarti pakkuv võimalus raha kogumiseks on iga nädalane säästmine, ehk siis iga nädala alguses paned kõrvale nii suure summa nagu mitmes nädal aastas hetkel on, Kõige parem alustada sellega kohe aasta alguses, aga ka nüüd pole hilja. Hetkel käib neljas nädal, nii et pane  4 eurot kusagile hoiule ja nii iga nädal. Nii väldid seda, et vana aasta pidustustega oma rahakotile liiga teed.
Kes, aga on julgemad ja lihtsalt raha kogumine tundub jama siis soovitan uurida ühiskondliku rahastamise platvorme Ehk siis võimalus investeerida kasvõi väga väikeseid summasid, alates 10 eurot. Selliseid pakkujaid on palju, kuid soovitan valida Mintos (Mintos koduleht), aga ärge pea ees tulle hüpake uurige, lugege ja mõelge, kui riskialtid te olete oma rahaga. Investeerimiseks soovitan valida Mogo auto tagatise laenud, mis on anutud välja eestlastele.
Kindlasti pole alguses teie investeeritavad summad suured , kuid olge järjepidavad, kui näed tulemust siis tuleb kindlasti julgust ja motivatsiooni juurde, et rohkem raha säästa ja seda investeerida. Kindlasti hajutage laene, ehk siis igale laenupakkumisele investeerida mitte rohkem kui 10-15 eurot, sest mida rohkem hajutada, seda väiksem on võimalus, et  sinu investeeringud ei tasu end ära. Auto tagatisega laenud on väga hea alustajatele, sest Mogo on nõus "hapuks" läinud laenud tagasi ostma, ja teie ei kaota oma raha.  Hetkel on võimalik selliste laenudega saada 13-14% intressi mis on päris hea tulemus, arvestades, et risk on üsna väike.
Nii, et mõelge hoolikalt oma raha asjad läbi, tehke muudatusi oma peas ja poekorvis, valige tagasihoidlikum elustiil. Ja asuge investeerima paremasse tulevikku :) Sest ega see pensioni aeg muidu kuigi ilus ei tule.
Kui palju suudate teie ühes kuus raha säästa?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar