reede, 20. jaanuar 2017

PÕNEVAID LUGUSID SUSHIST

Põnevaid lugusid ja fakte mida jagada oma sõpradega

Siin on mõned huvitatvad faktid sushist, mida rääkida oma kaaslastele samal ajal kui naudite sushit. Peale nende lugude rääkimist peavad kõik teie sõbrad teid tõeliseks sushi eksperdiks.

Jaapanis ei lubatud pikka aega naistel sushit valmistada, kuna arvati, et nende kõrgem kehatemeratuur kahjustab jahutatud kala ja rikub selle maitse. Samuti arvati, et naiste maitsemeel pole piisavalt usaldusväärne teatud aja kuus, jah menstruatsiooni ajal. Tänapäevalgi on naistel väga keeruline tööle saada sushi restorani.
Jaapanis on sushi koka  amet väga prestiižne, selleks läbitakse raske 10 aastane koolitus ning praktika, enne kui kokk saab klientidele sushit valmistada. Esimestel aastatel saab algaja kokk vaid koristada ja riisi pesta. Prestiižne töö toob Jaapanis ka rohkem sisse kui tavalistele kokkadele.

Maailma kõige kallimat sushit valmistab Filipiinide kokk Angelito Araneta Jr, kes valmistab sushit kulla lehtedega ning kaunistab sushi pärlite ning teemantitega. 5 sushi tükki maksab 2000 dollarit.

Sushi restoranid tekkisid tänu 1923 Kanto maavärinale, enne seda olid kinnisvara hinnad liialt kõrged ja sushit müüdi tänavatel, toidukioskitest. Peale maavärinat hinnad langesid ja restorani pidajad said endale restorani pinna osta.

Jaapanis on sushi nii kallis ja tahetud, et vanasti sai sushiga isegi makse maksta raha asemel.

18. juunil peetakse rahvusvahelist sushi päeva.


Maailma kõige kalleim sushi jaoks püütud tuunikala maksis 1,8 miljonit dollarit ja kaalus 222 kg

Kuigi sushit peetakse väga tervislikuks on siiski Jaapanis sushi söömisel omad koguse normid, kuna suuremad kalad nagu tuunikala, hai, makrell, mõõkkala toituvad väiksematest saastunud kaladest. Liigne elavhõbeda söömine toob kaasa südame ja maksa haigused.

Sushi on afrodisiaakum, kalades olev omega-3 rasvhapped on abiks suguhormoonide tootmisel ja tuunikalas olev seleen tõstab meeste spermatosoidide arvu.
Maailma pikim sushi rull valmistati Venemaal Shuskoph restoranis  aastal  2011, mis oli kokku 2521 meetrit pikk.
Maailma populaarseim sushi restoran Sukiyabashi Jiro asub Tokyo metroos , selle omanik ja peakokk Jiro on vanim tegutsev sushi kokk kes igapäevaselt valmistab klientidele sushit. Broneerimise aeg tema restorani on umbes aasta, ja lõunasöök läheb maksama keskmiselt 400 dollarit.
Jirost on tehtud ka suurepärane dok. film (.Jiro unistab sushist) mida soovitan vaadata kõigil, mitte  ainult sushi fännidel.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar