Põnevaid lugusid ja fakte mida jagada oma sõpradega
Siin on mõned huvitatvad faktid sushist, mida rääkida oma kaaslastele samal ajal kui naudite sushit. Peale nende lugude rääkimist peavad kõik teie sõbrad teid tõeliseks sushi eksperdiks.
Jaapanis ei lubatud pikka aega naistel sushit valmistada,
kuna arvati, et nende kõrgem kehatemeratuur kahjustab jahutatud kala ja rikub
selle maitse. Samuti arvati, et naiste maitsemeel pole piisavalt usaldusväärne
teatud aja kuus, jah menstruatsiooni ajal. Tänapäevalgi on naistel väga
keeruline tööle saada sushi restorani.
Jaapanis on sushi koka
amet väga prestiižne, selleks läbitakse raske 10 aastane koolitus ning
praktika, enne kui kokk saab klientidele sushit valmistada. Esimestel aastatel
saab algaja kokk vaid koristada ja riisi pesta. Prestiižne töö toob Jaapanis ka
rohkem sisse kui tavalistele kokkadele.
Maailma kõige kallimat sushit valmistab Filipiinide kokk Angelito
Araneta Jr, kes valmistab sushit kulla lehtedega ning kaunistab sushi pärlite
ning teemantitega. 5 sushi tükki maksab 2000 dollarit.
Sushi restoranid tekkisid tänu 1923 Kanto maavärinale, enne
seda olid kinnisvara hinnad liialt kõrged ja sushit müüdi tänavatel,
toidukioskitest. Peale maavärinat hinnad langesid ja restorani pidajad said
endale restorani pinna osta.
Jaapanis on sushi nii kallis ja tahetud, et vanasti sai
sushiga isegi makse maksta raha asemel.
18. juunil peetakse rahvusvahelist sushi päeva.
Maailma kõige kalleim sushi jaoks püütud tuunikala maksis 1,8
miljonit dollarit ja kaalus 222 kg
Kuigi sushit peetakse väga tervislikuks on siiski Jaapanis
sushi söömisel omad koguse normid, kuna suuremad kalad nagu tuunikala, hai,
makrell, mõõkkala toituvad väiksematest saastunud kaladest. Liigne elavhõbeda
söömine toob kaasa südame ja maksa haigused.
Sushi on afrodisiaakum, kalades olev omega-3 rasvhapped on
abiks suguhormoonide tootmisel ja tuunikalas olev seleen tõstab meeste
spermatosoidide arvu.
Maailma pikim sushi rull valmistati Venemaal Shuskoph
restoranis aastal 2011, mis oli kokku 2521 meetrit pikk.
Maailma populaarseim sushi restoran Sukiyabashi Jiro asub
Tokyo metroos , selle omanik ja peakokk Jiro on vanim tegutsev sushi kokk kes
igapäevaselt valmistab klientidele sushit. Broneerimise aeg tema restorani on
umbes aasta, ja lõunasöök läheb maksama keskmiselt 400 dollarit.
Jirost on tehtud ka suurepärane dok. film (.Jiro unistab sushist) mida soovitan vaadata kõigil, mitte ainult sushi
fännidel.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar